Kleding wassen: Tips & tricks

kleding wassen

Je kleding wassen in een wasmachine is niet altijd even makkelijk. Er kunnen zich soms situatie voordoen, waarbij je wellicht niet meteen weet wat er aan de hand is en wat je moet doen. Mocht je nou witgoed huren, kun je gemakkelijk iemand opbellen die het voor je oplost. Toch kunnen enkele problemen ook gemakkelijk zelf opgelost worden met een paar simpele stappen.
We zetten dan ook hieronder een paar situatie op een rij die zich voor kunnen doen.

Water in de wasmachine
Je hebt net een wasje gedraaid, maar wanneer je de deur opent zie je dat er allemaal water in de wasmachine ligt. Je kleding is kletsnat! Dit komt doordat de wasmachine het water niet goed afpompt. Dit wordt meestal veroorzaakt doordat iets de pomp blokkeert. Dit kan een haarspeldje zijn, wat muntgeld of wellicht een elastiekje. Daarnaast kan het ook opgehoopt vuil zijn, zoals stof. Om de pomp te deblokkeren dien je de serviceklep te bekijken. Hierin zit een slangetje die je in een teiltje leeg dient te laten lopen. Probeer hierbij zachtjes in het slangetje te knijpen om te voorkomen dat er meteen heel veel water uitkomt. De volgende stap is om de filterdop schoon te maken onder de kraan en vervolgens de motor hiervan te checken om te kijken of iets de motor blokkeert.

De wasmachine centrifugeert niet meer
Een andere oorzaak van een kletsnatte was na een wasbeurt is dat de wasmachine niet goed meer centrifugeert. Dit kan door verschillende dingen komen. Zo kun je teveel wasmiddel gebruikt hebben, waardoor er teveel schuim is ontstaat. De hoeveelheid zeepresten die achterblijven, blokkeren het draaien van de machine. Een andere oorzaak kan zijn, dat het wasgoed in de knoop is geraakt. De wasmachine centrifugeert dan op een te laag toerental. Voor deze oorzaken zijn simpele oplossingen als minder wasmiddel gebruiken of de opening van het hoeslaken vastbinden met een elastiekje, zodat er geen ander wasgoed in kan kruipen.

Opgelost staat netjes
Indien aan de hand van deze stappen het probleem niet is opgelost is er meer aan de hand en dient er een monteur aan te pas te komen. Wanneer je zelf een wasmachine hebt aangeschaft, kunnen de kosten hiervan oplopen. Het is dan ook verstandig om problemen als deze zoveel mogelijk preventief te voorkomen. Probeer je wasmachine één keer in de twee maanden schoon te maken en check altijd goed de zakken van je kleding. Mocht je nou een wasmachine huren bij een witgoed verhuur, dan kunnen reparatiekosten als deze bij de prijs zijn inbegrepen.

Al met al, is een goede verzorging van een wasmachine belangrijk om je wasgoed opnieuw te laten stralen.